ECO dorp Anguelz

Perma Atlas wil zo veel mogelijk ecologische technieken toepassen in Anguelz. Samen met de lokale bevolking werkt Perma Atlas aan het duurzaam bouwen van huizen, het verbouwen van gewassen en het opzetten van ecotoerisme.

Huize Fatima
In 2020 is gestart met de bouw van Huize Fatima, een dorpshuis waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. In samenwerking met een vrijwillige architect is een ontwerp gemaakt waarbij traditionele bouwtechnieken en ambachten worden gecombineerd met moderne stijlen. Ook zijn er workshops georganiseerd over ecologisch bouwen, met als doel om zoveel mogelijk ecologische technieken toe te passen in het huis, zoals het recyclen van grijs water en het aanleggen van zonnepanelen.

Het bouwproces wordt uitgevoerd door een groep mannen uit de lokale bevolking die op een traditionele en duurzame manier leren huizen bouwen. Na de bouw zal Perma Atlas zich in Huize Fatima vestigen en het kantoor en een eenvoudige verblijfsruimte voor medewerkers en gasten opzetten.

Huize Fatima zal ook een plek van ontmoeting zijn waar inwoners samen kunnen komen. De vrouwen uit het dorp worden actief betrokken bij de inrichting en toekomstige activiteiten.

Op weg naar een zelfvoorzienend dorpĀ 
Perma Atlas werkt samen met de bevolking van Anguelz aan meer zelfvoorzienendheid. De uitgeputte landbouwgrond zal weer vruchtbaar gemaakt worden. Op dit moment zijn de bewoners aan het leren hoe ze de landbouwgrond weer kunnen vitaliseren.

KwekerijĀ 
Onder begeleiding van de Hortus Amsterdam is er met de vrouwen een workshop gehouden over het werken met zaden en het planten van groente, fruit en bloemen. Perma Atlas wil vrouwen in het dorp ondersteunen bij het opnieuw gebruiken van traditionele kruiden en planten, die verwerkt kunnen worden tot medicijnen en voedsel. Het opzetten van de kwekerij zal de traditionele natuurgeneeskunde herintroduceren en de zelfredzaamheid van mensen stimuleren. Vrouwen spelen hierbij een sleutelrol en hebben de motivatie om het project uit te voeren en breder aan te pakken. Daarnaast hebben zij veel invloed op de kinderen, waardoor zij ook aan de jongere generatie hun kennis en bewustwording kunnen overbrengen.

Eco-toerisme
Er is veel overlegd met de dorpelingen over toerisme. Uiteindelijk is besloten tot een beperkte vorm van ecotoerisme. Daar is een workshop ecotoerisme over gehouden. De plannen moeten nog uitgewerkt worden.