Perma Atlas haalt ook de vrouwen erbij

Kennisdeling over inheemse kruiden legt basis voor interessante toekomstige inkomstenbron

Volgend weekend 28ā€“29 april komt de botanist, Fabrice, om het belang van de te planten kruiden te benadrukken. De botanist gaat onder andere met vrouwen uit het dorp aan de slag om de soorten en gebruik van wilde kruiden in kaart te brengen.

Ook worden er testen gedaan om de grondkwaliteit te meten.

De botanist komt op het goede moment: er bloeit veel eind april. Dankzij het spoelwater van de watertoren wat naar ons waterreservoir gaat, is er genoeg water om te kunnen beginnen met planten en het testen van planten (combinaties).

De jongeren (mannen) zijn in beginsel erg ongemakkelijk over de kruidenkennis die vooral bij de vrouwen ligt, en volgens hen allang verdwenen is. Bovendien willen ze vrouwen in het dorp er eigenlijk niet over spreken: het is geen mannen onderwerp.

We hebben de tante van Latifa bereid gevonden om vrouwen aan te spreken en uit te nodigen voor een meeting op zondag 29 april, na de eerste dag met de botanist. Zij zullen apart met de botanist spreken en ervaring/ kennis delen. Inheemse wilde kruiden kunnen in de toekomst een interessante inkomstenbron voor het dorp zijn. De vrouwen kunnen deze zaaien, oogsten, drogen en doorverkopen. Hierdoor zullen zij ook een minder onafhankelijke positie hebben in de dorpsgemeenschap en dragen zij bij aan het verhogen van het inkomen per hoofd van de dorpsbevolking.

Hiermee wordt een begin gemaakt met het streven van Perma Atlas om ook de vrouwen te betrekken bij het project. Ontwikkeling van de emancipatie en onafhankelijkheid van de meisjes en vrouwen is een sterke pijler voor het creƫren van een toekomstperspectief voor de hele gemeenschap. Het zijn immers ook hier de vrouwen die de boel uiteindelijk bij elkaar houden!

Khadya Oumlil